64-514 Pamiątkowo ul.Szamotulska 15
woj. Wielkopolskie

+48 691 397 630
kontakt@bazanty.net.pl

Kura Araukana (gallus inauris)

  • Kury araukana (gallus inauris) charakteryzuje wyprostowana postawa tułowia, która przypomina budowę kur bojowych. Głowa tych kur jest krótka i szeroka. Charakterystyczną cechą tych kur jest brak kości ogonowej co w konsekwencji daje owalny kształt tułowia. Natomiast tam gdzie inne kury mają zausznice, u araukanów występują brodawki porośnięte piórami które powinny rosnąć trochę do tyłu. Grzebień jest wałkowaty, wąski i dość nieregularny. Nogi koloru zielonego a skrzydła mocno przylegające do tułowia. Istnieje wiele odmian barwnych kur araukana. Jaja mają kolor niebieski, zielony oraz spotyka się jaja w kolorze różowym. Według naukowców jaja tych kur charakteryzuje niższy poziom cholesterolu, mają grubszą skorupę od zwykłych brązowych jaj, są dłużej świeże i mają lepszą jakość żółtka i białka za co uchodzią za bardzo zdrowe.

  • Dorosły kogut typu standard waży od 2 do 2,5 kg, a kura ok. 1,6 kg, natomiast miniatura kogut 0,8 - 0,9 kg, kura 0,7 - 0,8 kg. Nieśność u standardów jest większa i wynosi 180 jaj, a miniatury 120 jaj rocznie. Masa jaj u standard to 50 g, a u miniatur ok. 32 g.

  • Pochodzenie przodków kury araukana nie jest jeszcze ustalone, czy pochodzą z Azji i do Ameryki Południowej dotarły przez ocean, czy też przodek tych kur jest z południowo-amerykańskiej dżungli. Kury z Azji pochodzą od powszechnie znanego Kura Bankiwa, które niosą jaja w białej lub brązowej skorupce. Na istnienie innego przodka może wskazywać brak kości ogonowej oraz niebiesko - zielonkawe skorupki jaj. Były już przed dotarciem Kolumba na ten kontynent. Do tej pory naukowcy szukają brakujących ogniw z innymi rasami kur. Pierwsze opisy tego drobiu pochodzą z 1519 roku przez portugalskiego odkrywcę Magellana. W 1700 roku kury araukana pojawiły się w Wielkiej Brytanii i innych krajach europejskich. Do tej pory ustalono, że kury araukana pochodzą ze skrzyżowania Kur Quetro które były rodzimą rasą indiańskiego plemienia Mapuche i zamieszkiwały rejon między północnym Chile a południwym Peru z kurami Colloncas przywiezionymi przez hiszpańskich konkwistadorów. Kury Collonkas i kury Quetros stopniowo rozprzestrzeniały się a w winiku wymieszania powstały trzy głowne rodzaje chilijskich kur. Pierwszy z nich to typowe podobne do zwykłych kur, drugi taki sam tyle, że znoszący niebieskie jaja a trzeci typ podobny do kur quetro, bez ogonów i lekko mniejszy znoszące także niebieskie i oliwkowo zielone jaja. W rodzimych stronach Chile nazwa kur araukana nie istnieje, natomiast używa się nazwy Gallina Mapuche.
  • Kury Gallina Mapuche - araukana można hodować na działce, podwórku czy w zamknięteym wybiegu lub w wolierze. Wyróżniają się łagodną naturą, szybko się oswajają. Są bardzo żywe, pełne temperamentu, potrzebują dość dużo przestrzeni. Chociaż mają brak ogonów to potrafią dobrze fruwać, a koguty nie są agresywne do innych odmian kur a także do człowieka. Są godne polecenia wszyskim, dobrze znoszą nasze zimy i nie chorują.
  • Kategoria: