Dorosły kogut typu standard waży od 2 do 2,5 kg, a kura ok. 1,6 kg, natomiast miniatura kogut 0,8 - 0,9 kg, kura 0,7 - 0,8 kg. Nieśność u standardów jest większa i wynosi 180 jaj, a miniatury 120 jaj rocznie. Masa jaj u standard to 50 g, a u miniatur ok. 32 g.
Pochodzenie przodków kury araukana nie jest jeszcze ustalone, czy pochodzą z Azji i do Ameryki Południowej dotarły przez ocean, czy też przodek tych kur jest z południowo-amerykańskiej dżungli. Kury z Azji pochodzą od powszechnie znanego Kura Bankiwa, które niosą jaja w białej lub brązowej skorupce. Na istnienie innego przodka może wskazywać brak kości ogonowej oraz niebiesko - zielonkawe skorupki jaj. Były już przed dotarciem Kolumba na ten kontynent. Do tej pory naukowcy szukają brakujących ogniw z innymi rasami kur. Pierwsze opisy tego drobiu pochodzą z 1519 roku przez portugalskiego odkrywcę Magellana. W 1700 roku kury araukana pojawiły się w Wielkiej Brytanii i innych krajach europejskich. Do tej pory ustalono, że kury araukana pochodzą ze skrzyżowania Kur Quetro które były rodzimą rasą indiańskiego plemienia Mapuche i zamieszkiwały rejon między północnym Chile a południwym Peru z kurami Colloncas przywiezionymi przez hiszpańskich konkwistadorów. Kury Collonkas i kury Quetros stopniowo rozprzestrzeniały się a w winiku wymieszania powstały trzy głowne rodzaje chilijskich kur. Pierwszy z nich to typowe podobne do zwykłych kur, drugi taki sam tyle, że znoszący niebieskie jaja a trzeci typ podobny do kur quetro, bez ogonów i lekko mniejszy znoszące także niebieskie i oliwkowo zielone jaja. W rodzimych stronach Chile nazwa kur araukana nie istnieje, natomiast używa się nazwy Gallina Mapuche.
|